KEHV RAUATASE LÕPUKS PAREMAKS? RAUDA SISALDAVA TOIDULISANDI ABIGA KÜLL


Tegelikult on mind kehv raua tase terve elu saatnud ja tegemist suhteliselt tavalise ja levinud murega. Seda eriti naiste seas. Võib-öelda, et mu vererõhk ja raua tase on ühed suurimad murekohad raseduse jooksul olnud. Seega tegelikult isegi päris hästi on läinud ma ütleks.

Küll aga rasedusega kipub see raud veelgi madalamale kukkuma. Juba arvele võtmisel oli ta mul alla normi ning ei tahtnud see väga tõusta. Ikka kukkus ja kukkus. Nüüd kui olen siin kuskil 1.5 kuud võtnud lisaks rauapreparaate on lõpuks see number hakanud pisut minema paremuse poole.

MIS ASI ON RAUAVAEGUSANEEMIA, MIKS SEE TEKIB?

Rauavaegusaneemia on olukord, kus sul on veres tavapärasest vähem punaseid vereliblesid või neist on tavapärasest vähem hemoblogiini. Kuna punased verelibled on meil hapniku transportimisel see võti, siis halveneb vere võime hapnikku kõikjale kehasse transportida. Tegelikult tegemist on üpris levinud ja suhteliselt ma ei tahaks öelda igapäevase asjaga, aga ei millegi tavapäratuga.

Rauapuuduse tekkimisel on mitmeid erinevaid põhjuseid. Nt kui su toidulauas on vähe rauda. Tihti tekib see just suuremalt osalt taimse toidulaua puhul, kus peabki olema ise väga teadlik, et siiski rauavarud saaksid mujalt täidetud. Kuna ma ise viimasel ajal aina enam eelistan taimset toidulauda, siis ikkagi olen teadlik, et mu menüüs sisalduks omajagu rauarikkaid allikaid. Spinat, punapeet, soja, tofu, kinoa, läätsed jne.

See võib tekkida ka olukorra tõttu, kus millegipärast on kehal häiritud raua imendumine või keha rauavajadus suureneb. Nt raseduse ajal, kus vereloome suureneb. Samuti siis, miks naistel on see tavapärane - menstruatsioon. Paljud meist (kaasa arvatud mina) olen muidu pikkade ja üpris tugevate menstruatsioonide käes kannataja. Seega on rauapuudus tegelikult üpris kerge tekkima.

MIS SÜMPTOMID ENDAGA RAUAPUUDUS KAASA TOOB?

Raua puudus toob endaga kaasa erinevaid sümptomeid. Üldiselt on nendeks väsimus, jõuetus, füüsilise koormuse taluvuse langus, ärrituvus, tähelepanuhäired, kergesti tekkiv õhupuudustunne, peavalu. Harvemini ka kohin kõrvus, südamekloppimine, südamepuudulikkuse teke või süvenemine, kahvatus, küünte ja juuste haprus, lõhed suunurkades, valulik keel, isutus või just mingid väga imelikud isud.