Hiljutised postitused

Arhiiv

ARSTIVISIIT EHK TÕOTAB VIST TULLA SUUR BEEBI?


Ongi käsil nüüd 33.nädal veeremist ja mõne päeva pärast juba sujuvalt 34.nädal. Tempo on ikka hull. Käisin täna ka enda tavapärasel ämmaemanda visiidil. Sai räägitud nii tavapärast juttu kui ka pisut heidetud valgust nüüd detsembrisse ja mõningatesse lahtistesse küsimustesse eriti beebi suuruse osas...

ÜLDPILDINA VÕTTES ON ENDISELT KÕIK HÄSTI EHK MINU SUHTES TAVAPÄRANE - VERERÕHK NAGU IKKA OLEMATULT MADAL, RAUD IME VÕRRA PAREM, BEEBI LIIGUTUSED HULLUMEELSED

Hetkel käin veel 4.nädala tagant, kuid järgmine kokkusaamine juba 3.nädala pärast ning siis ongi ainult 2 aega veel (kui sinna viimasesse üldse jõuab, see tähtaja päeval). Nagu alati uurib ta, kuidas mul on viimastel nädalatel läinud. Ega kui aus olla, siis ma enam väga ei jaksa ja taha, juba on tulnud peale selline korralik tüdimus.

Peamiselt võimendab seda lihtsalt harjumatult suur raskus puusadel ja vaagnal ning väga jõhkralt aktiivsed beebi liigutused. Nende liigutustega on oma teema ka veel, sest olen väga tugevate igapäevaste krampidega kimpus, aga seda pidigi kõvasti võimendama ka aktiivne kõhubeebi. Kõik proovid olid iseenesest ilusti ja korras, vererõhuga on juba nali ning ta alati küsib, et: "kohvi ei joonud hommikul veel jah?". Ütlesin täna, et ma käisin enne trennis ja tema selle peale, et "no see pole sul kuskile mõjunud, vererõhk sul ikka 85/50". Kuid minu puhul ta päris madal ongi pidevalt olnud.

KUNA DIABEETI MUL POLE, KÕIK PROOVID KORRAS, AGA TITA TUNDUB OLEVAT VIST KESKMISEST SUUREM, SIIS VAATAME SELLE PEAGI JUBA JÄRGI

Alati mõõdab ämmaemand ka emaka kaela põhja kõrgust. See on mul pidevalt olnud omajagu nädalaid ees. Lisaks kuna mul on väga tugevalt palju toonuseid, liigutused teravad, valulikud, siis ütles, et vaatame ja mõõdame selle nüüd jälle üle. Kui ikka paneb mitu nädalat rohkem, siis teeme enne järgmist visiiti ultraheli beebi suuruse vaatamiseks. No kõht ikka põrutas jälle mingi 3 nädalat ees. Kõhtu katsudes ütles ka, et kohe üldse nagu ei tundu tal seal ruumi olevat ja istus ta mul ka täna väga kõrgel. Annab tunda, sest ega seda õhku on täna kuidagi päris raske kätte saada.

Enne järgmist ämmaemanda visiiti lähen ja teen ühe lisa ultraheli, kus ta mind kirja pani. Seal siis vaadatakse üle, kuidas on looteveega, kuidas on liigutuste ja beebi suurusega. Siis on juba 37.nädala algus ehk paras aeg üle vaadata kui suur ta on. Ma kohe küsisin ja uurisin ka, et kuidas ja mis siis saab. Mis suurus on suur sel hetkel ja mis selle teadmisega siis peale hakatakse? Beebikaal võiks sihtida mingi siuke 3kg kanti sel hetkel. Kui see juba paistab kuskil 3.3kg, siis peab hakkama natuke mõtlema sünnituse ajastamise peale.

Foto: Kerli Halliste Photography

MIKS ON SEE BEEBI SUURUSE JÄLGIMINE NII OLULINE?

Tegelikult ega jah vanasti ju oli nagu oli ja sünnitasid nagu tuli. Küll aga ikka hoitakse tänapäeval seda silma pisut rohkem peal. Kuna viimasel 3-4 nädalal beebi hakkab koguma kõvasti kaalu just rasvkoe arvelt, siis võib ta nädalas võtta oma 200-250g kaalus juurde. See lihtsalt tähendaks seda, et kui me näeme järgmisel UH-l, et juba on kaalu päris palju, siis suudaks ta 4 nädalaga võtta isegi ligi kilo veel juurde + kui ei teaks seda uurida ning beebi läheks veel üle aja nädal-kaks, tuleks sealt veel mingi päris hea ports lisa kaalu juurde.

Ehk siis tasub mõelda ka ema tervise peale nagu mul ämmaemand ütles. Kuna ma olen oma raamilt ja kondikavalt pigem pisem naine, siis tegelikult ta mul väga hästi kuidagi ei taha jah ära mahtuda siia kuskile. Seda on ta algusest peale öelnud ka. Seetõttu ütles ka, et kõik selgub nüüd sellel UH-l ja peale seda kohe tema visiit. Arutame ja vaatame. Kui kaal on okei, siis läheb kõik edasi nagu peaks minema. Sünnitan, kunas sünnitan, terve aja on olnud beebi juba pea all ka.

Kui aga juhtub, et näeme seal juba suuremat kaalu, mida ta kardab, et võib olla, siis on teine jutt. Ütles, et no sa võid olla küll tugev Eesti naine ja saad selle 4.5kg lapse sünnitamisega ehk hakkama, aga tasub mõelda ka riskidele. Suuremate laste sünni puhul on samuti riskid mõlemale ja pidi ka omajagu komplitseeritud olema. Pea mahub küll välja, kuid õlgad on tihti see, mis tekitab probleemi. Lihtsalt selleks, et vältida sünnitusel tekkivaid liigseid komplikatsioone. Samuti ka minu vererõhku arvestades, mis raskendab teatud valuvaigistavate abimeeste kasutamist kui selleks peaks tekkima vajadus. All pool pikemalt.

EHK JUBA 3 NÄDALA PÄRAST SAAB TEADA, KUI SUUR SEE RAHMELDIS ON, KUIDAS JÄÄB SÜNNITUSEGA NING MIS EDASI - AASTAVAHETUSEL SUURE PAUGUGA?

Seega antud juhul ajastataks sünnitus kuskil 38.-39.nädala paiku. Mul on endal kogu aeg olnud sisetunne, et ta tuleb varem. Vaadates seda aktiivsust ja peksmist ja no vägivalda, mis mu sees toimub haha, siis ütleks, et ta tahab välja. Kohe nüüd ja praegu. Muidugi on praegu liiga vara ja ta peab veel siin sees ikka ilusti küpsema, aga mine tea.

Muidugi ma tahaksin, et sünnitegevus algaks loomulikult ja spontaanselt, kuid siiski kuulan, mis mu ämmaemand samuti heaks arvab. Eriti arvestades natuke mu vere olukorda ja vererõhku, mis teeb valuvaigistavate abivahendite kasutamise keerukamaks. Sellest kindlasti ka peagi pikemalt kui pisut lähemalt juba sünnitusest, aga kui peaks juhtuma olema raskem sünnitus suurema beebi pärast, siis mul on natuke raskendatud valuvaigistite kasutamine just nii madala vererõhu tõttu. Nad alandavad seda veelgi. Seetõttu on samuti see suur küsimärk sünnitamise ajastamise suhtes, et mõelda kõigele.

Küll aga etteruttavalt ära mainides, siis tahan võimalikult iseenda abil hakkama saada kuniks ei ole vaja meditsiiniliselt sekkuda. Seda just ravimite ja valuvaigistite koha pealt. Jällegi... keegi ütles hästi, et kõiksugu kujutelmad peas tuleb mõnes mõttes raseduse ja sünnitusega peast visata. Tegelikult on tegu tumeda maaga ja kunagi ei tea, kus ja mismoodi läheb. Ei tohi endale sellega liigset stressi või paha meelt tekitada, et alati ei lähe kõik nii nagu enda peas välja mõeldud. Ma kipun tihti olema see inimene, aga vot. Peab vahel laskma pisut järgi.

Päikest

Kirsti

PS! Igapäeva tegemistel saad silma peal hoida instagramis @kirstivaikla