MIS ASJAD ON KAPED EHK PROJEKT HAMBAD SIRGU JA NAERATUS KAUNIKS


Kuskil 1.5 kuud tagasi mainisin, et olen ka enda naeratusega väikese teekonna ette võtnud. Kuna tegemist on teemaga, millest väga palju kuskil midagi ei leidu, siis huvi oli suur. Endiselt tuleb neid küsimusi antud teema kohta tihedalt seega mõtlesin, et on aeg see pikemalt kirja panna.

Disclaimer 1 kohe siia ära ka: ma ausalt ei tea, kas mingid terminid on õiged, mida ma kasutan, sest see hamba teema ei ole minu cup of tea. Räägin just täpselt, miks ma ise neid kasutan, kuidas mis ja kõik küsimused, mis on tekkinud ehk puhtalt enda kogemusest lihtsalt.

Disclaimer 2 samuti: ei tegemist ei ole koostöö postitusega. Kogu täis kupatuse võrra sai rahakott siis kergemaks ning tõesti. Teema, mille kohta ma ise hullult otsisin, aasta ja rohkemgi kaalusin-vaagisin. Otsus tehtud - miks mitte siis seda kogemust ja sõna levitada, et teistel otsus oleks ehk... lihtsam?

MIS ASJAD ON ÜLDSE KAPED JA KUIDAS NAD TOIMIVAD? KUI PIKK ON RAVI JA KAUA LÄHEB AEGA, ET NAD ÜLDSE KÄTTE SAADA?

Kaped on siis sellised läbipaistvad vormid, mis käivad hammaste peale. Ehk hambumust ravitakse ilma, et suus oleksid klambrid või breketid. Su hammastest ja tehakse pildid ja võetakse jäljend, mille põhjal siis uhked programmid kuskil USA-s kalkuleerivad su ravi tegelikult välja. Ehk siis kogu protsess ei käi ainult nii, et lähed nüüd kuskile siia hambaarsti juurde ja saad asja kohe kätte.

Programm arvutab vastavalt sinu hambumusele sobiva ravi, mis jaotub ära siis nädalate peale. Olenevalt sinu hambumuse seisukorrast on tegelikult ka ravi pikkus. Samuti, kas on vaja korrigeerida ainult paari hammast või tervet suud. Seejärel on sul üks suur ports kapesid, mida tegelikult tuleb hakata teatud perioodi tagant vahetama. Minu ravi pikkus on 10-11 kuud ehk mul on kokku 22 kapet. Kapesid vahetan ise kodus iga 2 nädala tagant. Üldiselt kõige pikem ravi periood ongi siuke aasta võib-olla natuke peale. Mulle mainiti seal ka, et tal kõige pikem kape ravi on mingi aasta ja kolm kuud olnud. Vahel saab korda ka 6-8 kuuga... täiesti oleneb, mis seisukord sul seal suus on.

Kui sinult on jäljendid võetud, pildid tehtud ja arve tasutud, siis tegelikult läheb mingi 2-3 nädalat aega, kuni sinu personaalsed kaped Eestisse saabuvad. Mul läks kuskil 2.5 nädalat, aga olin just lennukis ja reisile minemas kui sain sõnumi, et kaped kohal. Seejärel läksin peale reisi uuesti arsti juurde. Esimesed kaped, mis ta pakist võttis olid nö proovi kaped või kaped jäljendite jaoks hammaste peale. Ehk siis lasi ta hammaste peale teatud pastat ning lükkas kaped sinna peale, kuni see kivistus. Seejärel võttis kape suust ära ning kape sees olevate augukeste järgi tekkisid teatud hammastele sellised nagu nagad/tükikesed, mis püsivad tugevalt hamba peal. Nagu oleks hammastel hambatükid peal. Ei kõla loogiliselt, aga selgemalt ka raske väljendada seda :D

Kaped