Taltsutamas enda sisemist kohvihoolikut


Kes teab mind, siis kohv on nagu mu teine nimi. Mitte, et mul oleks sõltuvus kofeiinist, kuid mulle puhtalt meeldib selle maitse. Teen päris palju tööd ja toimetamist arvuti taga ning alati peab ju midagi kõrval olema. Minu puhul siis tass head rösti. Vaikselt siiski tunnen, et kui hea see ka poleks, peaks pisut tagasi tõmbama. Tõesti veidi rohkem endale teadvustama, mida me sisse tarbime. Igal asjal on koguseliselt ka oma piir.

MIS ASI SEE KOHV ÜLDSE TEGELIKULT ON?

Tegelikult usun, et kõigile on teada kust kohv tuleb või mis ta on. Täpsemalt on siis tegu kohvipuu röstitud seemnetest ehk ubadest jahvatatud pulbriga. Seda kuivatatakse ja röstitakse erinevatel kuumustel, millest tulenevad kohvi erinevad röstid (hele, tume jne). Küll tehakse nö puhast rösti, kuid ka erinevaid segusid, kiirkohvi (meie tunneme seda lahustuva kohvi nime all) ja kofeiinivaba kohvi. Kohvioad sisaldavad kuskil 2,5% kofeiini olenevalt mis sordiga on tegu. Kuskile sinna kanti see jääb. Seega keskmine tass kohvi sisaldab u 100-120mg kofeiini, lahustuv pisut vähem (70-90mg kandis) ja kofeiinivabas tegelikult on seda ka mõni milligramm. Arvestades meie kohvilembust ning tarbimise kogust, saab kofeiini päris palju tarbitud. Kun