Taltsutamas enda sisemist kohvihoolikut


Kes teab mind, siis kohv on nagu mu teine nimi. Mitte, et mul oleks sõltuvus kofeiinist, kuid mulle puhtalt meeldib selle maitse. Teen päris palju tööd ja toimetamist arvuti taga ning alati peab ju midagi kõrval olema. Minu puhul siis tass head rösti. Vaikselt siiski tunnen, et kui hea see ka poleks, peaks pisut tagasi tõmbama. Tõesti veidi rohkem endale teadvustama, mida me sisse tarbime. Igal asjal on koguseliselt ka oma piir.

MIS ASI SEE KOHV ÜLDSE TEGELIKULT ON?

Tegelikult usun, et kõigile on teada kust kohv tuleb või mis ta on. Täpsemalt on siis tegu kohvipuu röstitud seemnetest ehk ubadest jahvatatud pulbriga. Seda kuivatatakse ja röstitakse erinevatel kuumustel, millest tulenevad kohvi erinevad röstid (hele, tume jne). Küll tehakse nö puhast rösti, kuid ka erinevaid segusid, kiirkohvi (meie tunneme seda lahustuva kohvi nime all) ja kofeiinivaba kohvi. Kohvioad sisaldavad kuskil 2,5% kofeiini olenevalt mis sordiga on tegu. Kuskile sinna kanti see jääb. Seega keskmine tass kohvi sisaldab u 100-120mg kofeiini, lahustuv pisut vähem (70-90mg kandis) ja kofeiinivabas tegelikult on seda ka mõni milligramm. Arvestades meie kohvilembust ning tarbimise kogust, saab kofeiini päris palju tarbitud. Kuna kohv ei ole selle ainuke allikas, vajaks see pisut ülevaatamist. Eriti mina, kes ma olen täiiiiielik kohvihoolik.

KOFEIINIST VEIDI LÄHEMALT...

Lihtsalt öeldes on kofeiin kesknärvisüsteemi stimulant. Me tunneme väsimust, uimasust ja peaaegu, et esimene asi, millele me mõtleme on kohv. Kofeiin mõjub vajalikele retseptoritele häirivalt ning segab nö väsimussignaali ülekannet. Ma küll olen hariduselt keemik/bioloog, kuid ma põhimõtte pärast ei hakka liiga teaduslikuks langema. Kuna me teame, kuidas meie kehale kofeiini tarbimine mõjub, on taolised allikad väga populaarsed. Eriti just joogid. See on kõige levinum ja kasutatavam mõnuaine maailmas ja mõju inimestele on erinev. On positiivseid, kuid ületarbimisel loomulikult ka negatiivseid mõjusid. Üldiselt hoides oma kofeiini tarbimine kontrolli all ei mõju see meile halvasti. Tihti saavad migreenihaiged ning peavalude käes vaevlejad pisut leevendust. Lisaks mõjub kofeiin organismi kergelt turgutavalt, aitab ennetada infarkti, närvihaiguste teket ning hõlbustada seedimist. Sportlased kasutavad vastupidavusel ning pärast treeningut süsivesikutega tarbides kiiremaks taastumiseks.

Kohvihoolik Tallinna Tehnikaülikooli Nohik kohvikus

... LIIGSE TARBIMISEGA SEOTUD RISKID NING KUST ME PEALE KOHVI SEDA VEEL AMMUTAME?

Kofeiinil on küll omajagu häid külgi, kuid mitte miski ei ole ületarbides tervislik ega su kehale kasulik. Mida tegelikult kofeiin veel teeb - mõjutab su stressihormooni e. kortisooli taset. Liigsel tarbimisel võib sel kõigel olla hoopis vastupidine mõju. Pidevad peavalud, liigne kurnatus ja väsimus, unehäired, ärrituvuse tõus, kõhuprobleemid, südametegevuse anomaaliad ja paanikahäired. Taaskord kõik on vägagi individuaalne. Sina tunned oma organismi kõige paremini ning peaksid teadma oma piire. Kui sul on millegagi neist juba hetkel probleeme, peaksid tarbima teadlikumalt ja hoidma piiri. Eriti kuna kofeiini ei ammuta me ainult kohvist. Seda leidub erinevates jookides, millest tuntumad on energiajoogid ja karastusjoogid nagu nt Coca-Cola. Samuti teed juues ja nt šokolaadi süües. Seega hoia silmad lahti ja kuula, mis su keha ütleb.

TALTSUTAMAS ENDA SISEMIST KOHVIHOOLIKUT