Jooksmine - miks?


Kui jooksmisest tuleb juttu, siis esimesed emotsioonid suurem osa inimestel on "ohnoooooo, hell no". See kuidagi seostub nagu üks jube tüütu, raske ja võimatu tegevus. Ega mulle pole ka otseselt kunagi varem tohutult meeldinud joosta. Siiski olen õppinud andma sellele võimalust ja leidnud selles nii mõndagi enda jaoks. Pisut vaheldust ja palju enamatki. Kas jooksmine on siis tõepoolest parim kardio?

Miks ma hakkasin jooksmas käima?

Ma arvan, et see on kõige sagedasem küsimus. Miks sa üldse viitsid? Miks sa üldse lähed jooksma? Kas sa tõesti ei leidnud mingit paremat tegevust endale? No olgem ausad jooksmise puhul kõige raskem tegelikult ongi see alustamine. Kuid kui sul on juba tossud jalas, siis on kergem. Esimesed minutid on kõik hästi, kuid siis läheb jälle jube raskeks. Veelgi raskemaks ja pisut veel. See ongi mu arust jooksmise võlu ning miks mulle meeldib joosta- see paneb megalt proovile. Meeletult ennast ületama, et sa ei jää seisma, vaid jooksed selle eesmärgini, mis sa praegu püstitasid. Sa oled selle nimel vaeva näinud ning selle saavutanud. Jooksmine on minu arust üks super viis, kuidas kasvatada enesedistsipliini. Mitte miski ei ole ületamatu ja võimatu ning näitan seda iseendale - kui ma tahan, siis ma suudan. See tekitab nii head tunnet ja peale mõnusat jooksu on kohe kõikvõimas tunne.

Kui tihi ning kui palju ma jooksen?

Üldiselt võtan jooksu ette siis kui mujale trenni ei jõua. Isegi kiirel päeval, kodust eemal olles või muul põhjusel - 30 minutit suudan ikka leida. Parem kui mitte midagi! Siiski proovin iganädalaselt paar tiiru teha. Rääkides vahemaadest, on nad mul päris varieeruvad. Olenevalt millise mõttega jooksurajale lähen? Mõnel päeval tunnen, et täna ei ole tegemist tohutu eneseületusega. Hoopis põhimõttes end veidi liigutada. Olla aktiivsem kui ma muidu sel päeval oleks. Mõnel päeval on kõik super õige ja ma pushin ennast piire ületama. Mu arust on meeletult oluline siiski jooksmisest rõõmu tunda. See peab olema fun ja väljakutsuv. Mitte mingi vastik kohustus, mis tuleb ära teha. Tuleb leida enda jaoks põhjused, miks sa tahad midagi teha! Iga jooks on täiesti erinev. Erineva eesmärgi ja feeliga. On 3-4 kilomeetri päevasid, kuid leidub ka neid 8-10 kilomeetriseid.

Mida jooksmine on mulle andnud?

Ühte lausesse võttes - areng nii füüsiliselt kui vaimselt. Nagu juba kirjutasin, siis jooksmine on üks päris väljakutsuv tegevus. Täiesti väljaspool mugavustsooni. Usun, et me kõik oleme kuulnud, et seal toimubki areng. Jooksmine on minu puhul üldiselt midagi teistsugust kui ma muidu teen. Üldiselt olen pigem jõutreeningute harrastaja, kuid viimasel ajal proovin end rohkem proovile panna. Seega on kehale hea vaheldus ja väljakutse arenguks. Midagi, mis taaskord paneb sind teistmoodi pingutama. Jooksmisega olen saanud enda võhma päris heas vormis hoida ja järjepidevuse korral tuleb see kiirelt. Vastupidavus kasvab märgatavalt. Proovi järgi ning varsti paned treppidest nagu ludinal ilma, et võtaks isegi hingeldama! Ja olgem ausad, siis loomulikult see toetab sinu üldist füüsist ning treeningeesmärkide saavutamist. Kindlasti ma ei saa märkimata jätta hoopis teist külge, mis jooksmine sulle annab. Aega enda vaimse poolega tegeleda. Klapid kõrva ja minek! See on minu jaoks ideaalne aeg mõtete korrastamiseks, vahend stressi vastu, asjade läbimõtlemiseks. Muidugi nagu mainitud, siis enesedistsipliini kasvatamiseks. Võtta eesmärk ja see saavutada. Sa kasvatad oma iseloomu sellega tohutult! Kuigi mul on juba piisavalt seda jonni, siis iseloomu kasvatamine ning järjepidevuse edendamine on pidev protsess.

Sest meil on selleks võimalus!

Ei ole vahet, kas sa oled kiire või aeglane. Kas sa olid koolis parim või mitte. Kas sa jooksed maratoni või jooksed mõned kilomeetrid. Oluline on see, et sul on selleks võimalus. Ma olen tänulik, et ma