Miks ma ei loe kaloreid ega kaalu oma toitu?


Nagu teate, siis teen omajagu aktiivselt trenni ja olen suur tervislike eluviiside austaja. Tihti eeldatakse seetõttu, et ma loen oma kaloreid ja kaalun toitu. See väide ei ole õige. Tõsi küll on see, et ma jälgin, mida ma söön, kuid oma kaloreid ei loe. Siiski on tervislik toitumine ning enda keha eest hoolitsemine mulle oluline. Mõtlesin põgusalt kirjutada, miks ma seda ei tee ning miks ma arvan, et see ei ole vajalik.

Kalorid ei ole A ja O

Misasjad on kalorid? See on tegelikult ühik, millega mõõta palju energiat su toit sisaldab. Loomulikult kui sa tarbid rohkem energiat kui kulutad, mõjub see su kehakaalule. Kuid kõik kalorid ei ole võrdsed. Siin on oluline vahe kvaliteedil ja kvantiteedil. Kummale rõhku tuleb panna? Loomulikult kvaliteedile! Näiteks rõhuda toidule, mis on rikkad toitainete, vitamiinide poolest. Sul püsib kõht kõvasti kauem täis ning sa saad oma kehale vajaliku kütuse. Toit, mis ei ole töödeldud ega täis peidetud suhkruid. Viimaste puhul ütlen mina neile kui "tühjad kalorid, tühi väärtus". Su keha ei saa sealt tihti peale seda vajalikku, mis tõttu sa ei rahuldu kunagi mõistliku kogusega. Mis siis juhtub? Suurem tõenäosus ülesöömiseks. Veel hullem? Kehva toiduga ülesöömiseks.

Kvaliteet- rohkem toitu ja vähem stressi

Kuid minnes rohkem teema juurde. Nagu mainisin, siis tuleb rõhuda kvaliteedile. Süüa nii puhtalt kui sul on võimalik ja lihtsalt endale rohekm teadvustada, mis sa suhu pistad. Tegelikult see ei ole üldse raske kui veidike mõttega asja juures olla. Ma olen täiesti arvamusel - kui sa toitud tervislikult, sa ei pea kaloreid lugema. Muidugi mõõdukus peab kõigega olema, kuid mõtle mõnele näitele elust enesest. Paar kommi vs kausitäis marju? Veidi soolapähkleid vs tervislikum alternatiiv nt krõbedaks röstitud kikerhernestest. I dooooo love food ja sellepärast ma nii palju võin ka süüa. Ma rõhun kvaliteedile ja puhast toitu ei ole patt süüa korralikes kogustes. Muidugi keegi meist ei ole 110% pühak, seda ma ka ei usu ning here and there söön ka ise kaneelirulli. Või kaks, mõni päev kolm. KUID kui sa hoolitsed oma keha eest suurema osa ajast kvaliteetse kütusega, võid sa endale seda kõike lubada. Mõtle palju vähem lisastressi see sulle tekitab? Mina juba tean, kuidas toitumisteemad võivad seda tekitada. Been there done that, mis tõttu olen hetkel süstimas kaloritesse ja toitu suhtumise muutmist ka teistesse.

Oluline on kuulata oma keha

See on nagu mu elu moto! Ma isegi ei tee nalja. Olen jõudnud nii treeningus kui toitumises selleni, et nii oluline on kuulata oma keha. Keegi teine ei tea seda paremini kui sina ise. Kui su toit on vitamiinide ja toitainete rikas ning puhas - taaskord sul ei ole vaja oma toitu kaaluda. Tahad kaalu kaotada ja tunned, et pead igat kalorit jälgima ning toidukorda kaaluma? Alusta pilgust enda toidukappi. Asenda kõik töödeldud, peidetud suhkruid ning säilitusaineid täis tooted tervislikemate alternatiividega. Muuda enda toidulaud puhtamaks. Leida enda isudele lahendus. Mis kõige tähtsam - söö siis kui sul on kõht päriselt ka tühi ja ära karda seda ning teisest küljest ... ma ei suuda seda piisavalt rõhutada, kuid lõpeta söömine kui sul on kõht täis! Ära söö sellepärast edasi, et taldrik peab tühi olema. Kuula, mis su keha sulle ütleb - portion control!

Annab jätkusuutlikuse ja vabaduse

Selline lähenemine on minule isiklikult igati sobiv. Nii oluline on leida tasakaal ning ma tahan olla enda tervislikem versioon, kuid teha seda jätkusuutlikult. Mitte, et ühel hetkel ma ei jaksa enam ja olen end sellega hulluks ajanud. Tervislik elustiil ei pea olema midagi rasket ja kontimurdvat. Ma iseenesest ei keela endale midagi, kuid olen leidnud nii palju paremaid alternatiive. Ma ei tekita endale lisastressi millegi kaalumise ja taga ajamisega. Ma annan oma kehale seda ja mida, kui palju parasjagu vajab. Samas see tagab sulle vabaduse siin-seal lubada endale midagi "keelatut". Kui sa oled juba 80% ajast on board with healthy choices, siis sa oled juba super tubli! Mis sa arvad, et ma ei söö vahel mõnda jäätist või šoksi? Muidugi söön, kuid see ongi see vabadus ja tasakaal, mis jätkusuutlik tervislik toitumine sulle annab